Opvallende geodetische koepels van blikmateriaal

Dat de mogelijkheden van blikmateriaal nagenoeg onbegrensd zijn, bewees architect Mart-Jan Oosterveld van MOOST architectuurwerkplaats op 23 juni jl. met twee geodetische koepels van blik.

De kunstwerken werden samen met leerlingen van het Hilversumse Adriaan Roland Holst College gebouwd ter gelegenheid van een kunst- en cultuurdag die in het teken stond van duurzaamheid en recycling. Blikmateriaal werd verder gebruikt voor een kunstperformance met blikken kostuums door leerlingen onder begeleiding van kunstenares Katy Pullara.

5000 blikjes
Voor de geodetische koepels stelde de Stichting Kringloop Blik 5.000 blikjes ter beschikking. Hiervan bouwden de leerlingen van het Adriaan Roland Holst College de afgelopen weken twee koepels met een diameter van enkele meters. De koepels werden tentoongesteld op de Kerkbrink voor het Museum Hilversum dat de uitvalsbasis is voor een driedaags kunstevenement met (tijdelijke) werken van beeldend kunstenaars, vormgevers en ‘street artists’. Tot en met 26 juni zijn er in de Burgemeesterzaal van Museum Hilversum ook mooie kunstwerken te zien van leerlingen van het ARHC!

Hergebruik
Met de donatie van het blikmateriaal wil de Stichting Kringloop Blik de vele mogelijkheden en het hergebruik van blik demonstreren. Dat hergebruik vindt nu plaats door een geodetische koepel weer te gebruiken voor andere (publieks)evenementen. In het dagelijks leven kan blik echter gewoon in de afvalbak worden gegooid; de recycling van het materiaal begint daarmee thuis bij de afvalbak. Het aluminium en stalen blikmateriaal wordt bij afvalverwerkingsbedrijven met grote magneten uit het verzamelde afval teruggewonnen. Het teruggewonnen metaal verliest niets aan kwaliteit en kan daarom oneindig vaak opnieuw worden gebruikt. Blik is hierdoor niet alleen kampioen in recycling, maar scoort ook op de duurzaamheidsladder bijzonder hoog. Blikverpakkingen voorkomen namelijk afval, zijn veilig en betrouwbaar voor de consument, maken duurzaam gebruik van grondstoffen en doen steeds ‘meer met minder’.

Schone leefomgeving
De geodetische koepels zijn één van de culturele uitingen van de leerlingen van het Adriaan Roland Holst College waarmee leerlingen bewust worden gemaakt van het belang van een duurzame en schone leefomgeving. Tegelijkertijd wordt daarbij aandacht besteed aan de manier waarop iedereen daaraan kan bijdragen. Wethouder van Cultuur, mevrouw Lon Jooren-van der Boor doopte daarom het project van de Hilversumse school om tot “ARHC Blikt Vooruit Naar De Toekomst”. Want troep maken is geen kunst, maar bewustwording van duurzaamheid en het belang van hergebruik van grondstoffen, dat is andere koek.

Het project werd geïnitieerd door kunstvakdocenten Sandra Pool en Hanke Wiegand; de uitvoering werd mogelijk gemaakt door enthousiaste leerlingen, medewerkers, kunstenaars en de Provincie Noord-Holland.