Materiaalhergebruik

Materiaalhergebruik in Nederland

In Nederland wordt 91% (2011)  van alle blikverpakkingen gerecycled, vooral door de scheiding van blik uit het restafval. Zowel de apart ingezamelde verpakkingen als het uit het afval gescheiden verpakkingsmateriaal wordt weer volledig ingezet bij de bereiding van nieuw staal en aluminium. Dit bespaart grondstoffen en energie. In 2009 was het hergebruik van metalen verpakkingen 87%. Metalen worden eindeloos gerecycled zonder verlies van waardevolle eigenschappen. Metaal wordt steeds weer nieuw metaal.

Van staal en aluminium worden zeer veel verschillende producten gemaakt. Bij beide metalen is schroot een onmisbaar element in het productieproces. Staal en aluminium kennen meerdere productieprocessen, met zowel een hoge als een lagere inzet van schroot. De keuze van het productieproces wordt mede bepaald door lange termijn inschattingen over de beschikbaarheid van schroot. De grondstoffen- en schroothandel zijn vrije wereldmarkten.

Materiaalhergebruik in Europa

Grafiek recycling Europa - 2009

Met 87% behaalde Nederland, samen met België en Duitsland, in 2009 de hoogste recyclingpercentages voor blik in Europa. In 2011 was het blikrecyclingpercentage maar liefst 91%.