Foto's opening 8 februari 2013

 

 

Feestelijke opening tentoonstelling Talentvol BlikOp vrijdag 8 februari jl. is de tentoonstelling Talentvol Blik feestelijk geopend in de bibliotheek van Hilversum. Marga van Praag onthulde rond 11.30 uur samen met kunstenaar Felix Mollinga een van de kunstwerken van de tentoonstelling: de Fenix.
Felix over 'zijn' Fenix: 'De Fenix staat in dit kunstwerk symbool voor het materiaal blik dat weer wordt gerecycled. Zoals een feniks wordt geboren, worden blikjes gestanstuit blik. Zoals een feniks vliegt, worden blikjes vervoerd. Zoals een feniks bloeit, worden blikjes verkocht. Zoals een feniks verouderd, worden blikjesgebruikt. Zoals een feniks sterft, worden blikjes weggegooid. Zoals een feniks spontaan ontbrandt, worden blikjes verbrand. Zoals een feniks herrijst, worden blikjes aangetrokken door een magneet. Zoals een feniks leeft, worden blikjes gerecycled.'


Felix is een van de 13 scholieren die een kunstwerk hebben gemaakt voor de expositie Talentvol Blik. De jongeren zitten op de School voor Jong Talent, een vooropleiding van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
Met de kunstwerken willen de jonge talenten aantonen dat blik een duurzaam materiaal is. Met ruim 90% heeft blik namelijk een bijna gesloten en oneindige kringloop. Elk kunstwerk is daarom niet alleen mooi om te zien, maar appelleert ook aan het bewustzijn dat je zuinig met materialen om moet gaan.  Bovendien willen de kunstenaars andere jonge mensen (zoals scholieren uit het voortgezet onderwijs) uitdagen om met het materiaal aan de slag te gaan. De tentoonstelling is dan ook een unieke samenwerking tussen het bedrijfsleven, het hoger onderwijs en het voortgezet onderwijs.

 

 

Bijdrage Hilversumse scholieren

De landelijke tentoonstelling die na Hilversum 'door' reist naar andere bibliotheken in het land, vormde voor Hilversumse scholieren uit het voortgezet onderwijs een inspiratiebron. Zij hebben hun eigen kunstwerken gemaakt en muziekstukken gecomponeerd over de recycling van blik. Het resultaat is een regionale extra tentoonstelling die afgelopen vrijdag is geopend door Eric van der Want, wethouder Cultuur van de gemeente Hilversum. Het samenstellen en bedenken van de regionale expositie is een samenwerking tussen Alberdingk Thijm Mavo en Adriaan Roland Holst College, waaraan Bibliotheek Hilversum alle medewerking  verleende om het geheel tot een mooi resultaat te laten komen.  Het MCO (Muziek Centrum van de Omroep) heeft ondersteuning geboden bij de uitvoering van het muzikale traject.

 

Expositie boeken voor eigen bibliotheek of expositieruimte

Zowel 'Talentvol Blik' als de regionale expositie zijn tot eind maart te bezichtigen in de bibliotheek van Hilversum. Zie voor openingstijden www.bibliotheekhilversum.nl De tentoonstelling Talentvol Blik is geïnitieerd door de Stichting Kringloop Blik (SKB) in samenwerking met het Roland Holst College in Hilversum en de School voor Jong Talent in Den Haag. De SKB richt zich op de recycling van metalen verpakkingen in Nederland. Belangstellende instanties (zoals bibliotheken en gemeentes) kunnen zich inschrijven op www.talentvolblik.nl om de kunstwerken tijdelijk op hun locatie te exposeren. Behalve de tentoonstelling wordt ook een lesbrief voor het VO-onderwijs aangeboden, ontwikkeld door het Roland Holst College in Hilversum. 

 

tentoonstelling Talentvol Blik 2013