In de winkel
Blik in elke soort en maat
Tijdens het winkelen kom je metalen verpakkingen in allerlei soorten en maten tegen. In de supermarkt zie je blikken met soep, groente, fruit en drank, maar ook spuitbussen met deodorant of luchtverfrisser. Bij de bouwmarkt staan de verven, lakken en coatings netjes ingeblikt in het schap.
Een goede keuze
Metalen verpakkingen worden niet voor niets veelgebruikt. Ze zijn onbreekbaar en daardoor gemakkelijk mee te nemen bij het boodschappen doen. Maar ze hebben meer voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld licht- en luchtdicht. Zo kun je verven en chemische middelen veilig en langdurig bewaren, zonder dat ze in kwaliteit afnemen.
Dat geldt ook voor voedingsmiddelen. Blikjes met eten kun je vaak jarenlang op voorraad houden, zonder dat de inhoud achteruitgaat. Het vers ingeblikte product behoudt zijn vitamines, mineralen en smaak. Ook handig: bewaren kan buiten de koelkast, wat weer energie scheelt. En klaarmaken gaat snel: even opwarmen is genoeg.
In de zak of in de bak
In Nederland worden metalen verpakkingen op twee manieren ingezameld. De ene methode is de gescheiden inzameling. Dan stop je blikjes en andere metalen verpakkingen in een aparte bak of in de daarvoor bestemde PMD-zak, samen met plastic en drankkarton. De andere manier is inzameling via het huishoudelijke restafval. Het blik mag dan gewoon in de afvalbak.
Recycling
Het is afhankelijk van de gemeente waar je woont welke methode gebruikt wordt. Maar bij beide manieren is het relatief eenvoudig om het metaal terug te winnen uit het afval en weer opnieuw te gebruiken. Of je afval dus in de bak of in de zak doet, je helpt altijd mee aan recycling. In Nederland recyclen we zo maar liefst 95% van alle metalen verpakkingen.
Weetjes
• In 2018 gebruikten de Nederlandse huishoudens in totaal 213.000 ton aan metalen verpakkingen.
• Circa 65% van het blik dient als verpakking voor voedsel, 20% voor dranken en 15% voor verf en overige producten.
• Blik is uitstekend stapelbaar: handig voor vakkenvullers.
• Blikjes kunnen eindeloos gerecycled worden zonder verlies van kwaliteiten. Dat bespaart veel energie en grondstoffen.