FAQ

Als onderdeel van de campagne “ik recycle blik” maak je bij Albert Heijn een week lang kans op het winnen van een unieke “ik recycle blik”-fiets. Op deze pagina lees je veelgestelde vragen over deze actie.

 

Waarom wordt deze winactie gehouden?

Omdat we een feestje te vieren hebben! Tegenwoordig wordt namelijk maar liefst 95% van al het blik gerecycled, het hoogste percentage ooit behaald. En dat is vooral te danken aan jou. Als jij je blik in de afvalbak of -zak gooit, zet jij de kringloop van blik in gang. Of jij blik nu bij het restafval of het gescheiden afval doet, het wordt altijd weer teruggewonnen. Het ingezamelde blik wordt omgesmolten en dient weer als grondstof voor allerlei metalen producten. Zoals een nieuw blikje, of een mooie fiets. Telkens opnieuw, want metaal kan eindeloos gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies.

 

Wie is de initiatiefnemer van deze winactie?

Dat is Stichting Kringloop Blik (SKB) in samenwerking met Albert Heijn. SKB is de organisatie voor metalen verpakkingen in Nederland. In samenwerking met het Afvalfonds Verpakkingen werken wij aan het sluiten van de kringloop voor metalen verpakkingen. Zodat elk blikje zijn weg vindt naar een nieuw metalen product. Meer over ons lees je op deze pagina.

 

Is de actiefiets ook gemaakt van gerecycled metaal?

Deze fiets bestaat grotendeels uit gerecycled metaal. Bij het maken van nieuw metaal wordt altijd metaalschroot gebruikt. Dit bespaart niet alleen veel energie en grondstoffen, het is zelfs nodig voor het proces van metaal maken. Er is op de wereldmarkt te weinig metaalschroot om aan de complete vraag te voldoen. Daarom moet er naast gerecycled metaal ook een deel nieuw metaal bij. De fiets bestaat niet voor de volle honderd procent uit gerecycled metaal.

 

Hoe duurzaam en milieuvriendelijk is blik?

Blik is een zogeheten permanent materiaal. Dat betekent dat er bij recycling geen kwaliteitsverlies optreedt. Je kunt het materiaal dus keer op keer hergebruiken zonder verlies van de oorspronkelijke materiaaleigenschappen. In Nederland gebeurt dat met een recyclingpercentage van 95% ook massaal. Door het maken van metaal uit gerecycled metaal besparen we veel energie, omdat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te winnen: een energiebesparing van 70% voor staal en zelfs 95% voor aluminium. En dat betekent ook een forse besparing op CO2.

 

Is voeding uit blik veilig en gezond?
Blik geeft een optimale bescherming voor het product dat erin zit. De verpakking is licht- en luchtdicht en stevig. Een speciale, veilige coating zorgt dat het metaal niet kan roesten. Daardoor is een product lang houdbaar, zonder dat er extra conserveringsmiddelen nodig zijn.

Ingeblikte voeding is vers en gezond. Volgens het Voedingscentrum zit er nauwelijks verschil in voedingswaarde tussen groenten uit blik en verse groenten. De groenten wordt direct na de oogst ingeblikt, waardoor ze hun voedingswaarde behouden.

 

Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.